onsdag 15 oktober 2014

Flipped classroom

Tillsammans med Emil Jansson hade jag ett samtal med Karin Brånebäck och Daniel Barker om flipped classroom och det gav mig en fördjupad förståelse för tänket kring att förändra sin undervisning där tekniken blir en drivkraft.

Vi började samtalet kring vad det egentligen är för tankar som ligger bakom konceptet flipped classroom.
I botten finns det en föreställning om att den viktiga tiden i klassrummet kan användas på ett annat sätt än vad man gjort tidigare. Mindre av föreläsande och mer av att jobba med eleverna för att de ska nå en ökad förståelse. Att som lärare ändra sin metodik i klassrummet möjliggörs till stora delar genom nya tekniska förutsättningar. Flipped classroom är för en del svaret på frågan hur vi i skolan kan dra nytta av digitaliseringen. När det gäller tidsaspekten kostar det initialt tid, men det gör det på vilket sätt man än vill förändra sin undervisning. Detta är en tröskel som man måste ta sig över och det är en tid som man måste ta sig.


Daniel Barker och Karin Brånebäck
Vi samtalade även kring frågan: Vad är flipped classroom? Det kan vara ett sätt att använda tekniken för att eleverna ska få en chans att förbereda ett bra möte i klassrummet och att jag som lärare vet var eleverna befinner sig. Att koppla frågor till flipparna ger läraren denna förståelse. Enkäter blir mycket enklare när det finns tillgång till digital teknik.
Behövs det en definition? Viktigast är inte att slå fast en specifik definition. Däremot kan det var bra med en modell för att kunna använda den digitala tekniken. Olika lärare formar sitt "flippande" på olika sätt. Daniel gör en jämförelse med att göra musik, men tar bra delar från andra och gör något eget.
Att metodiken fått ett stort genomslag kan delvis förklaras genom att det fått en tydlig koppling till film. Att filmen är central inom

Det finns några punkter kring flipped classroom som speciellt fångat mitt intresse.

  • Förändrad undervisning kopplad till IKT
    Flipped classroom är ett didaktiskt och metodiskt tänkande som utnyttjar den styrkan som ligger i användandet av digitala verktyg. Saker som visserligen har varit möjliga att göra tidigare blir med digital teknik tillgängligt och lättanvänt. Flipped classroom är förmodligen starten på ett nytt sätt att se på undervisning. Hur det kommer att se ut framöver kan vi bara spekulera i. 
  • Publikt arbetssätt och självreflektion
    När lärare bestämmer sig för att göra sitt arbete publikt så innebär det per automatik att man börjar reflektera över sin egen undervisning. Varför gör jag just på det här sättet? Steget att jobba publikt kan vara olika stort för lärare att ta. En positiv effekt av att lärare jobbar publikt blir att vi får en mer transparent skola. Vidare öppnar det publika arbetssättet upp för en större kollegial samverkan. 
  • Relationer
    Det är många lärare som använder sig av flipped classroom som vittnar om att relationen mellan lärare och elev stärks. Metodiken gör det möjligt att möta eleverna på ett helt annat sätt än när man lägger mycket tid på traditionellt föreläsande. Läraren får en bättre möjlighet att skapa en förståelse för var eleverna befinner sig i sin lärandeprocess.
Vi avslutar med att bolla tanken kring hur flipped classroom skulle kunna sprida sig till andra delar av samhället.

Vill du höra samtalet i sin helhet på Plugget 2.0 så kan du göra det här.