tisdag 27 januari 2015

Vad tar jag med mig från BETT 2015?

Tillbaka i Sverige efter intensiva dagar i England så är det dags att med lite distans försöka sig på en sammanställning av erfarenheterna från BETT 2015 och fundera över vad jag tar med mig från detta arrangemang.

BETT 2015 i Lin Educations regi fick ett riktigt bra anslag när det inleddes med fem korta föreläsningar under, LinTalks, som sätter agendan för de kommande dagarna. Föreläsarna var i det här fallet väldigt olika i sina ingångar med det hade många gemensamma drag som handlade om lärande under nya förutsättningar. Jag känner att detta ska skulle kunna vara ett bra sätt att jobba vid olika former av kompetensutveckling. Att först ha en inledning som ger en gemensam plattform att stå på för att sedan kunna välja olika vägar att fördjupa sig.
Ilma i sitt LinTalk Foto: Jonas Nilsson













Lin hade satt en övergripande rubrik för årets arrangemang och det var "The Network Experience"
och det lyftas fram på ett mycket handfast sätt. Oftast säger vi att en viktig del när det gäller deltagande i konferenser som BETT är det nätverkande som sker med andra. Att som nu skedde skapa vissa aktiviteter, till och med testet med en speciell dejting-app, ger en kraftig puff för nätverkandet. Jag är övertygad om att många möten blev av just p g a det tydliga budskapet om att här är vi för att nätverka med varandra.

Den stora positiva överraskningen för min del stod de två spårvalen för. Under torsdagen och fredagen var det valbara spår och mina val för på "Att leda utan att chefa" och "På osäker mark". Inget av de här spårvalen innehåll skolbesök initialt när jag valde, och det är här den stora positiva överraskningen kommer, både innehåll besök på skolor. Det var verkligen bra att så var fallet för det blev en enormt bra upplägg där innehållet i spåren fick en kontext genom skolbesöken som gjordes.

Elevguider på Bohunt School
"Att leda utan att chefa": Innan besöket fick vi ett antal frågeställningar som vi skulle fokusera på under besöket på Bohunt School. Bohunt har under en femårsperiod gått från mediokra resultat till en skola med toppresultat. Det som slår mig är hur man på skolan har arbetet för att kunna gå ett helhetstänk utifrån elevernas lärande och att detta genomsyrar hela skolan. En viktig komponent har varit att jobba med höga förväntningar på eleverna och de visar verkligen detta när vi samtalar med elever och det är t ex elever som håller i "undervisningen" för oss besöker och det är elever som guidar oss runt. Det är elever som är mycket stolta över sin skola.
Bohunt koncept för framgång


En kommentar som bitar sig fast under detta besök är rektorns "Om man vill ha annorlunda resultat måste man göra något annorlunda". För mig betyder det att vi måste göra ganska stora förändringar i våra "mindset" kring hur undervisning ska se ut.






Efter skolbesöket fick vi under ledning av Ewan McIntosh i grupper utmaningen utifrån vad vi sett
Innovationstänkande 
och egna erfarenheter skapa tanka kring skolutveckling. Det "war room" som byggdes upp var en konkret modell för mig hur man kan ta fram idéer kring skolutveckling och blir väldigt konkret kring detta. Målet var att vi alla skulle har en konkret idé och att vi sedan skulle inhämta feedback kring idéen för att förbättra den. Själv bar jag med mig en tanke om ett pedagogiskt lotteri som jag återkommer till när det sjösätts. Sammantaget visade detta hur viktigt det är att vi är medvetna om vilka modeller vi använder för att bedriva skolutveckling. Vilken modell passar just för vår verksamhet? En fråga som jag kan ta med mig i det fortsatta arbetet tillsammans med skolledningen på "min" skola.

"På osäker mark": Efter en inledning av Stefan Fornestedt och Johan Risborn om tankar kring hur vi ger alla elever samma förutsättningar för lärande i skolan, var det dags för mitt andra skolbesök under BETT 2015. Om besöket på Bohunt School sätta igång min hjärna så fick Frank Wise School mitt hjärta att klappa lite extra. Frank Wise School är en specialskola som visar ett enormt engagemang för sina elever och om detta skull jag kunna skriva hur mycket som helst. Dock tänker jag i denna text speciellt framhålla deras fantastiska arbete när det gäller att med digital teknik som hjälp skapa lärmiljöer för sina elever. Det finns speciella rum för skapande av film och musik som gör tekniken tillgänglig på elevernas villkor. Andra ytor på skolan har byggts upp för att eleverna ska kunna vara kreativt skapande med digitala verktyg. Det rum som var riktigt speciellt att uppleva var deras dramarum.
Vi är med på månlandningen
Ett rum som hade tre projektor i taket som styrdes från samma dator och gav möjligheten att projicera på tre av rummets väggar samtidigt. En lärmiljö som eleverna rent fysiskt kunde kliva in i och interagera i. De kunde gå direkt in i sagan som berättades, de kunde jämföra sin egen längd med olika djurs, de kunde kliva in i regnskogen, se sig själva i rörelse. "Ja endast fantasin sätter stopp för vad som kan göras", som någon lärare uttryckte det.
För mig aktualiserar detta frågan kring hur våra lärmiljöer ser ut och hur de borde se ut i spåren av skolans digitalisering. Många skolor har fått en "grundläggande" digitalisering på plats. Trådlösa nätverk finns, elever och lärare har kontinuerlig tillgång till digitala verktyg, vi har börjat prata om att pedagog ska styra teknik. Jag tror att ett slags nästa steg är att fokusera kring våra lärmiljöer och detta i ett brett perspektiv alltifrån hur möblering ska vara till hur relationer ser ut i ett lärandesammanhang.

Avslutningsvis känner jag att det är en mycket god idé att i samband med att det finns ett antal deltagare från samma organisation med vid denna typ av konferenser skapa gemensamma digitala ytor. Att våra deltagare har bloggat på iktpedagogerna.se och delat med sig av sina erfarenheter har gett mig en både bredare och djupare bild av BETT 2015. Ett koncept som jag tänker ta med mig till kommande konferenser.

måndag 19 januari 2015

Förberedelse BETT 2015

På väg BETT 2015
Just nu är vi inne i slutskedet av förberedelserna inför BETT 2015 bland den grupp av 25 personer som kommer att åka från Kalmarsunds gymnasieförbund. Då handlar det inte bara att ha koll på pass, biljetter och galakläder.
Att verkligen få ut något av denna typ av kompetensutveckling kräver att det görs vissa insatser innan, under och efter. Vi har haft ett uppstartsmöte för dem som kommer att delta från förbundets sida och i samband med det delades det ut uppgifter till deltagarna:



  1. Under vistelsen i London: Skriv ett blogginlägg på max 200 ord och ta minst ett foto kopplat till din text. Text och bild kan vara kopplat till valfri dag och aktivitet under resan. Maila din text och foto, som är redo att publiceras, till någon av IKT-pedagogerna som kommer sammanställa inläggen och bilderna för att därefter publicera dem på www.iktpedagogerna.se under vistelsen i London.
  2. Efter eller i samband med resan: Tala in eller filma en reflektion (gärna tillsammans med någon annan) kring resan och dess aktiviteter, som du/ni även delar med de övriga deltagarna i Google Drive.
    T.ex: Vad har varit bra? Har du lärt dig något nytt? Har du knutit några nya kontakter? Vad har resan gett dig? Vad kommer du att ta med dig in i din yrkesroll?
  3. Efter resan: Du ska tillsammans med skolledning bestämma hur och när ni ska redovisa erfarenheter från den kompetensutveckling du varit med om.

Från tidigare erfarenheter vet vi att det blir ökad kvalitet när det finns en tydlig uppgift av reflekterande karaktär som delas med andra. Det ger en möjlighet att sprida lärande inom organsationen.

För personlig del ser jag fram emot BETT 2015 och de möjligheter som finns att utvecklas i yrkesrollen. De spår som LIN Education i år erbjuder är riktigt intressanta. Jag har valt utifrån det som jag just nu känner är mest utvecklande där vi befinner oss i vår process kring digitalisering i skolan. 
Första valtet handlar om det informella ledarskapet, en viktigt del i rollen som IKT-pedagog. Hur kan man skapa strategier för ledarskap utan att ha ett formellt ledarskap inbyggt i tjänst?
Det andra valtet handlar om inkluderande arbetssätt med digitala verktyg som förstärkande. Detta är ett område som vi under en tid arbetat med i förbundet.

Ett bra upplägg inom spåren är även att göra vissa förberedelser innan, det kan handla om att skapa digitala kontaktytan med andra deltagare innan, det kan vara att man har vissa områden som man ska analysera inom den egna verksamheten för att ta med sig in i olika workshops. Detta tror jag är ett upplägg som kunde användes mer vid kompetensutveckling.

Till detta handlar ett arrangemang som BETT 2015 om nätverkande som i år även fått speciellt fokus i LIN Educations program.

Ser nu fram emot spännande och lärorika dagar i England.