måndag 23 januari 2017

Inför BETT 2017

Återigen är det dags för en delegation från Kalmarsunds gymnasieförbund att öka till BETT. Det pratas nu mer och mer om hur viktigt det är att förbereda sig väl till denna typ av konferenser för att man ska få ut så mycket som möjligt av den. Horisonten har gått ut med en bra checklista inför årets BETT. Jag känner att det är viktigt att hålla ett speciellt fokus för att kunna koppla det som just nu är mest angeläget i ens verksamhet till det man kommer att uppleva under de här dagarna. Att splittra sig alltför mycket kan leda till att det blir väl många saker som konkurrerar om tankar och reflektion. För min del är det framför allt ett fokus på skolledningars roll i digitaliseringen av skolan som är mest aktuellt. Detta i ett perspektiv att stötta rektorer i sin roll att leda digitalisering i ett skolutvecklande perspektiv. Hur kan en process se ut när det gäller att gå ifrån ett nu till ett sedan i skolutvecklingen? Hur kan man på en skola sätta igång förändringsprocesser? Vilka olika modeller kan man tänka sig att använda för att skapa förståelse och handlingskraft hos rektorer?  Hur jobbar vi med lärares kvalitet i undervisningen? Frågorna är många i detta tema och jag hoppas att ta med mig mycket mer utöver de här frågeställningarna efter dagarna i London.

Utöver detta fokus handlar naturligtvis denna form av konferens om möten av olika slag, så som tydligt framgår av checklistan ovan. Jag har som mål att kring det fokus som jag valt som handlar om skolledares roll i digitaliseringen hitta minst två kontakter som jag kommer att återkomma till efter BETT på något sätt. Just att återkomma och att det inte bara blir ett kort möte utan att kunna bygga vidare är en del av det efterarbete som är så viktigt för att omsätta det upplevda till den egna verksamheten.

Så klart kommer det att vara andra delar än det som jag nämner ovan som jag kommer att ta med hem, det kommer exempelvis att släppas ny hårdvara som är kopplat till vår verksamhet under BETT. Sedan hoppas jag även på den där överraskningen det du inte kan förbereda dig på. Ser nu fram emot några spännande dagar i London och har väl all anledning att återkomma på bloggen med några tankar därifrån.

onsdag 11 januari 2017

Likvärdighet, digitalisering och lite PISA

11.00 6 december 2016 bänkade vi oss runt datorn och följde Skolverkets presentation av den senaste PISA-mätningen som om det skulle har varit ett idrottstävling där Sveriges prestige stod på spel. På sätt och vis kunde vi efter presentationen känna oss lite som vinnare eftersom det visade sig att resultaten för svenska elever vänt uppåt i läsförståelse, matematik och naturvetenskap. Förhoppningsvis kan den vändande trenden bidra till en något mer sansad debatt inom svensk skola där domedagsargumentationen får träda tillbaka något. Efter förra PISA-chocken kunde vi se en skola med ganska lågt självförtroende och att det var fritt fram för alla möjliga konstiga tankar kring hur problem i skolan skulle lösas. Vad jag nu hoppas är att vi kan se en skola med ökad självförtroende ta sig an de utmaningar som finns och fortsätta arbetet med att stärka elevernas kunskaper inom olika områden.

Det område som tydligast utifrån PISA framträder som en utmaning är att likvärdigheten inom
svenska skola minskar, vi har fått en mer ojämlik skola. Så även om vi kan glädjas åt bättre resultat vad gäller elevers kunskaper står vi inför uppgiften att skapa likvärdiga förutsättningar för alla elever. Detta arbete måste naturligtvis ske på många olika fronter, det handlar om så stora frågor som socioekonomiska faktorer, boendesegregation, skillnader mellan kön, nyanländas utbildning, det fria skolvalets påverkan, skolsegregation. Ja det är definitivt en fråga som kommer att kräva en rejäl analys och kraftfulla åtgärder för att trenden ska vändas.
garalt (Pixabay)

I detta forum finner jag det lämpligt att fokusera på det område som är kopplat till min roll som IKT-pedagog. Även digitaliseringen inom skolan är en viktig del när det gäller att skapa likvärdiga förutsättningar för alla elever.

I den nationella IT-strategi som Skolverket har tagit fram kan vi läsa:

"Skolverket gör bedömningen att den samlade effekten av förslagen kommer att
innebära att förskole- och skolenheter, med förskoleklasser och fritidshem, kommer att vara väl rustade att fortsatt utveckla användandet av digitaliseringens alla
möjligheter för att uppnå en tidsenlig undervisning med goda resultat. Samtidigt
innebär förslagen en avsevärt höjd ambitionsnivå framförallt när det gäller att skapa
likvärdiga förutsättningar för alla barn och elever oavsett var i landet de bor." (s. 54)

Vidare skriver Skolverket att man bedömer att det är speciella grupper som kommer att gynnas av de förslag som läggs fram, elever med annat modersmål än svenska, elever som behöver särskilt stöd och att skillnad som bygger på socioekonomisk bakgrund och kön utjämnas.

Vad är det då som kommer att krävas av verksamheter för att Skolverkets förslag ska få genomslag?
Jag kan se tre områden som är viktiga att reflektera kring, infrastruktur, det strategiska ledarskapet och kompetensutveckling.

Infrastruktur
Den digitala infrastrukturen ser idag mycket olika ut i Sveriges skolor. På många håll är den väl utbyggd genom att lärare har god tillgång till digitala verktyg och ett väl fungerande trådlöst nätverk. Tyvärr är det fortfarande alltför vanligt att undervisning bedrivs i undermåliga digitala miljöer. Den nationella IT-strategien sätter nu press på huvudmän att se till att infrastrukturen och tillgången till moderna digitala verktyg blir ett prioriterat område. De huvudmän som har släpat efter i denna satsning måste nu ta sitt ansvar och se till att skapa goda förutsättningar för digitalt arbete på sina skolor. Att komma igång sent med detta arbete kan ha både sina fördelar och nackdelar. Bland fördelarna finns att det är många huvudmän som kan dela med sig av erfarenheter både kring det som har fungerat och det som inte fungerat så väl. Här gör även Skolverket en lovvärd insats genom att tala om sitt ansvar att bygga upp nätverk mellan olika huvudmän för att sprida erfarenheter kring digitaliseringen av skolan. Bland nackdelarna kan finnas den ekonomiska delen. För de som kommit igång sent med digitalt utvecklingsarbete kan det med press från Skolverket kännas frestande att gå på "billiga" lösningar. Kostnader för den digitala satsningen blir då låg till att börja med, men om det är låg kvalitet på den digital hårdvaran man väljer är risken stor att det blir en hög kostnad på sikt. Den allra högsta kostnaden kan vara att en sådan satsning helt tappar förtroende hos de som ska använda verktygen, lärare och elever. Alltså kommer det att krävas en hög beställa kompetens för att rätt kunna bedöma vilka utbyggnader av infrastruktur som behöver göras samt vilken hårdvara som passar den egna verksamheten bäst.

Strategiskt ledarskap
Att skolledningen har en enormt viktigt roll i skolans digitalisering kan inte nog framhållas. Tidigare på denna blogg har jag skrivit om Digitalisering och skollednings roll. Där tar jag bland annat upp den förståelse som skolledare behöver skapa för att kunna leda arbetet kring digital utveckling. Till viss del måste denna förståelse även inbegripa de frågor som rör infrastruktur som ovan beskrivits. De flesta skolledare i våra skolor har någon form av pedagogisk bakgrund, oftast har de själva varit lärare. Det innebär att de har en pedagogisk plattform för sitt ledarskap i förhållande till lärare. Dock är det inte alls säkert att de har samma förståelse kring frågor som är kopplade till den digitala arenan. Viktigt är att rektorer i sitt strategiska arbete ser att digitaliseringen egentligen bara är en dimension av det "vanliga" skolutvecklingsarbetet. Frågor som rör digitaliseringen ska inte vara något som är frikopplat från det övriga arbetet som görs för att stärka kvaliteten på undervisningen. Däremot är det viktigt att rektorer har en tydlig bild över hur undervisningen på den egna skolan ser ut ur ett digitaliseringsperspektiv, att man skaffar sig en bra bild över nuläget. Här kan verktyg som SKL:s LIKA vara ett bra sätt att skapa denna bild, eller tydliggöra för rektorer vad de behöver söka mer kunskap om. Skolledare behöver vidare kunna formulera en framtidsbild över hur man vill att den digitala kompetensen hos lärare och elever ska se ut. Utifrån nuläge och framtid skapas sedan en handlingsplan för det digitala utvecklingsarbetet som har tydlig koppling till de pedagogiska mål som är prioriterade i verksamheten.

Kompetensutveckling
På många håll, och inte minst i den nationella IT-strategin, talas om behovet av kompetensutveckling för lärare. Ur ett likvärdighetsperspektiv är det otroligt viktigt att lärare generellt har en god digital kompetens. Vilken lärare elever har ska inte vara avgörande för möjligheterna för eleverna att skaffa sig en egen hög digitala kompetens. Som det ser ut idag är det många lärare som har anammat ett digitalt arbetssätt i sin undervisning och undersöker de nya möjligheter som finns för att främja elevers lärande. Andra lärare ställer sig mer tveksamma eller bedömer att de inte har tillräcklig egen kompetens för att fullt ut utnyttja de digitala möjligheter som finns. "Kompetensutvecklingsinsatser när dock inte alltid dem med störst behöv, och är ojämnt fördelad över landet" konstateras i den nationella IT-strategin (s. 26). Då kommer det bland annat för IKT-pedagoger och skolledning innebära att identifiera de behov som finns hos olika lärare och sedan skapa aktiviteter utifrån det. Varje skola behöver vidare se över hur stödstrukturer för lärare ska se ut, det kan vara vissa lärare som har specifika uppdrag kring IKT eller så finns IKT-pedagoger. Inom Kalmarsunds gymnasieförbund har vi goda erfarenheter av att IKT-pedagoger är en viktig stödjande struktur för digitaliseringen. I vårt arbete utgår vi från fyra nyckelbegrepp som är ledande för kompetensutvecklingsinsatser. Anpassat, det finns en stor spännvidd bland lärare när det gäller digital kompetens därför krävs en anpassning av insatser. Hållbart, det ska finnas en uthållighet i insatser som görs. Kollegialt, detta med övertygelsen att lärande bäst sker tillsammans med andra. Undervisningsnära, insatser ska ha direkt koppling till lärares undervisning och elevers lärande. Oavsett vilken modell en skola väljer när det gäller stödstrukturer för lärares digitala kompetens är det ett viktigt strategiskt beslut som huvudman måste ta.

Med något bättre resultat i senaste PISA-rapporten är förhoppning att vi inom skolan med lite större självförtroende kan jobba vidare med viktiga frågor såsom en likvärdig utbildning för alla elever och inte minst om det digitala området.