onsdag 29 januari 2014

Digital litteracitet BETT2014

23 januari 2014

Det andra spåret som jag deltog i hade rubriken Digital litteracitet . Ett begrepp som jag finner lite svårt att definiera eftersom det kan vara ett smalt begrepp om förståelse eller ett betydligt bredare begrepp som innefattar digital kompetens fullt ut. Det är mer ur det senare perspektivet som denna dag ska ses.


Bonnie Stewart, lärarutbildare från Kanada, pratade mycket engagerat om vår ny förhållande till
Bonnie Stewart
information när det finns sådana mängder tillgängligt endast ett klick bort. Hon jämförde dagens informationsflöde med att försöka dricka ur en brandpost, det är lätt att bli bortspolad.
Mot bakgrund av detta gäller det att skaffa sig strategier för hur vi interagerar och skapar kunskaper med hjälp av den digitala tekniken. Bonnie väckte mycket tankar och det som tydligast sitter kvar hos mig är hennes syn på användandet av sociala medier i undervisning. Hennes erfarenheter hämtas framför allt från användande av Twitter. Genom att bygga och använda sociala nätverk kommer rollen lärare och elev att påtagligt förändras. Vi lämnar synsättet att läraren är den allvetande till en mer hierarkilös lärsituation där vi lär tillsammans lärare och elev. Detta kommer att kräva en stor medvetenhet hur jag bygger sociala nätverk och hur jag förhåller mig kritisk till olika typer av information.


MIK365
Att annat begrepp som det jobbades med under dag var MIK (medie- och informationskunnighet)
Hexagonalt tänkande
Det hela tog sin början långt innan det var dags att resa till London. Per Falk och Johan Unosson skickade ut ett material till alla oss som valt spåret där vi skulle bilda grupper i valfri digital plattform. En utmaning som gav olika resultat i olika grupper. För min del var det väldigt positivt eftersom det var mycket givande att "live" få träffa de personer som jag tidigare diskuterat med i en Google+-grupp.
Under denna del av dagen prövade vi även hexagonalt tänkande:
Att ordna begreppen kring MIK med inbördes ordning där vi kan se vilka begrepp som är mer centrala och vilka som är mer i periferien.


Sara Mörtsell hade en del under denna dag där fokus var badges, med exempel från det Digitala Skollyftet. Mycket intressanta diskussioner uppstod hur badges skulle kunna användes i undervisningssammanhang. Vi hade även möjligheten att själva lämna ett bidrag för att kunna få en "badge". Jag ser nu med spänning fram emot att det ska trilla ner en sådan i mailen.


Åtråvärd badge

Inga kommentarer: