Observatoriet i Greenvic22 januari 2014 |
22 januari 2014
Under ledarspåret utmanas vi i våra tankar kring förändring och organisation inom skolans värld.
Mycket symboliskt utspelar sig denna dag i Greenwich vid nollmeridianen, det gäller att nollställa våra förgivettaganden och se på hur skola kan organiseras. Exempelvis skulle vi behöva lägga ner vår syn på tid i ett syrabad och se om vi kan hitta andra lösningar på det än de vi ser idag, mer om det nedan.
Maria Wetterstrand
Hon tar sin utgångspunkt i sin tid som språkrör för Miljöpartiet. Ett parti som var i behov av stor
Maria Wetterstrand |
Maria framhåller några viktiga punkter vad som då var viktigt för dem för att genomföra förändringar?
- Timing - bra om det är kris = större mandat
- Bild av vad man ska göra och hamna.
- Mp ett dugligt regeringsparti.
- Ändra bilden av ett bakåtsträvarparti.
- Kraft som kan bidra till förändring och ingen proteströrelse.
- Vilja att genomföra förändring.
- Ledarskap och delaktighet
- Fördel att det var två ledare som drog åt samma håll
- Stöttande omgivning hjälper
Maria ser att det idag finns ett ekonomiskt hot mot välfärdsstaten. Förväntningarna ökar samtidigt som ekonomin sätter begränsar. Farligt om vi nöjer oss, att vi anser att vi är färdiga, samhällsbygget måste hela tiden fortsätt och hitta nya former. Vi blir fast i våra egna system, det gäller att bryta upp det så att människor kan ta egna initiativ.
Vidare ser hon att vi ofta skyller på någon annan, det kan vara tiden, skolministern, sossarna, invandrarna o s v. Viktigt att se vad det är som vi kan ta ansvar för. Här drar hon en parallell med Ior och Tiger, Ior som den trötte gnälliga och Tiger som den pigge nyfikne som antar alla utmaningar.
Vem vill du vara?
Genom digital teknik sitter begränsningarna mer i våra huvuden - exempel timplanen.
Vilka tre saker skulle skolan behöva förändra, enligt Maria Wetterstrand
- Självförtroende - skolan har idag alldeles för lågt självförtroende.
- Pedagogiskt nytänk
- Ledarskap - alla nivår måste vara överens om att förändring är möjlig.
Karl Alfredsson och Björn Lekselius |
Storbergets kommun
Genom en form av rollspel utmanas vi i tankarna kring hur man kan genomföra en organisation inom utbildningssektorn. Här får vi tänka till hur en organisation utan hierarkier skulle kunna fungera. Hur skulle det vara att jobba utan chef?
En tänkt arbetsgång kan vara att du kommer på en idé, du pratar med dem du behöver samarbeta med, du arbetar med idén och sedan levererar du.
Hur kan man någonsin veta hur det går i en sådan organisation? Svaret på den frågan kan vara att det sker en kontinuerlig kollegial feedback.
Hur kan man någonsin veta hur det går i en sådan organisation? Svaret på den frågan kan vara att det sker en kontinuerlig kollegial feedback.
Mina reflektioner under dagen är att det kan vara aningen svårt att direkt som skolan gå till ytterligheten: Kom med en idé, jobba när du vill och behöver med dem du anser kunna bidra. Däremot har vi idag en struktur inom utbildning som behöver ifrågasättas på en mängd olika sätt. Här berör jag bara ett exempel och det är det som vanligen uppkommer i diskussioner med lärare, tid. Hur ser vår tidsanvändning ut inom skolan? Är det så att vårt sätt att organisera tiden för lärare och elever bygger på ett industriellt tänkande som passerats i samband med införande av digital teknik? Ja är nog svaret på det. Jag tycker att vi måste börja se på ett annat sätt att organisera den tid som står till vårt förfogande, här kommer digitala verktyg kunna spela en roll för att effektivisera så att vi gör rätt saker och kan fokusera på det som är viktigt, högkvalitativ undervisning.
Queens House |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar